fredag 15 januari 2016

Nej, man kan inte få nog av Klematis

Och här kommer fler sorter men nu i andra färger-mer i rosa toner. Än så länge ratar jag ingen av dem
Fast två kasserades faktiskt i somras eftersom de hade fått klematissteklar två vårar i rad och detta var troligen orsaken till att en del andra tidigblommande sorter också fick besök av odjuren. De som jag slängde var två likadana ljuslila/vita Clematis av den sorten som är på fotot ovan.
 
 
Denna har jag grävt upp och flyttat från det torp jag hade utanför Vara. Den lever men blir inte stor. Ev. så är det en 'Piluu' men jag är inte säker. Den brukar blomma med ett fåtal blommar och bara bli 70 cm. I somras så tänkte jag att det måste finnas någon anledning till att den efter 6-7 år inte växter mer än så. Därför grävde jag upp den och beslöt mig för att blotta rötterna och kolla in dem noga. Och nog sjutton fanns det ett fel. Det nät som liknar en brikett hade inte förmultnat och därför inte heller släppt igenom så mycket rötter. Att den ens överlevt - så märkligt.
 
Denna goding köpte jag förra hösten och den blommade i somras med många klockor. Jag blev så himla glad för att den var så fin. Det är troligen C. diversifolia 'Jan Fopma' och kan bli 150 cm hög men klättrar utan stöd. Den blommar i Juli-Augusti.

....och här är en 'Princess Diana' har jag för mig(Texensis-Gruppen) Jag visste inte att den skulle se ut så här som utslagen men gillar den ändå. Längre ner kommer ett till foto på när blomman är mer sluten.
 

Denna är jag osäker på men det kan vara en med namnet 'Westernplatte' och i såfall hör den till den tidiga storblommiga gruppen.

Denna sort heter 'My Angel' och hör till C. Tangutica-gruppen. Har man den i sin trädgård så älskas den- eller avskys. Den är nämligen mycket starkväxande och skjuter väldigt många rotskott- även långt ifrån plantan och tom genom markväv. Jag har flyttat en av mina två och det kommer ändå många nya skott långt ifrån dess förra växtplats. Dess blommor är ca. 3-4 cm och blir väldigt många. De är otroligt söta. Nu är  en av mina flyttad till närhet en av några tätt växande tujor. Där ska den få klättra bäst den vill uppåt.

'Hagley hybrid'. Många blommor fick den första sommaren hos mig -15. Blommorna blir lite bleka i färgen av starkt solljus men sorten verkade välmående.

 Möjligtvis 'Dr. Ruppel' men är inte helt säker. Den fick väldigt stora vackra blommor.

Här kommer den andra bilden på 'Princess Diana' som jag tänkte och trodde att den skulle se ut i blomman -hela tiden.

 
På bilderna ovan och nedan är en mycket tålig och enormt tacksam sorts klematis. Namn:   'Madame Julia Correvon' som hör till Viticella-Gruppen.

 
 Så var det slut med presentationen av mina mer rosa klematissorter. Nu inser jag att jag har köpt på mig en och annan när det varit höstrea. Nu väntar jag på att de ska växa till sig så jag kan samplantera dem med annat så det blir fina "combos". 

3 kommentarer:

 1. Blir så glad av dina bilder, är ännu mer sugen på att köpa mer klematisar nu :) Får se vad som händer till sommaren, de ska ju få plats med :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Läser om 'My Angel' som villigt slår rotskott. Tror den skulle passa ypperligt som marktäckare här. Ursöt! Vill gärna köpa ett rotskott av dig framåt våren om det är möjligt.
  Allt gott
  anette.brunsell@gmail.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ursäkta Anette för att jag inte svarat dig tidigare men har inte varit inne här för nya inlägg. Om du påminner mig så kan jag skicka några skott som du får rota själv. Detta pga av att de växter genom markväv och singel och då stannar ju rotsystemet kvar under markväven och går inte att nå. Men påminn mig runt midsommar då det borde vara läge att rota sticklingar/Eva-Lotta

   Radera