måndag 18 januari 2016

Körsbärsröda spaljéer...

Körsbärsröd - ja så hette i alla fall färgen på utelasyren när vi köpte den för 3 år sedan. Valet blev denna för att det skulle likna färgerna på fönsterfodret, stuprännorna och målade plåtar bla.

Här kommer en av våra spaljéer.
Vi fick ett fult hörn när de stora barrväxterna som växte krypande efter marken grävts upp och fraktats iväg med grävskopa. Så vi grävde ur jord och rötter, lade noggrant markväv och sen singel - minst 10 cm.
Detta är när spaljén nyss har förankrats med jordankare. Sambon har byggt lådor i impregnerat virke och sänkt ner dem. tanken var att vi skulle planera  i dem för att hålla växter på plats och inte blanda singel och jord. Eftersom vår tomt nästan saknade träd helt så kände jag att något måste skapa höjd och lite struktur på vår tomt- snabbt. Därför har jag valt att rita och ihop med sambon bygga olika klätterstöd.
 
Nedan är ett foto när spaljén har nåt år på nacken. Två klätterrosor-'Helenae Hybrida' har fått sina boplatser, samt två Viticella-klematisar med lila hängande klockor, två stycken vita klematisar med namnet 'Paul Farges' och två stycken klematisar som heter 'My Angel'. Ett rätt dåligt val märkte vi med tiden eftersom både rosorna och två sorters klematisar är starkväxande och en skjuter hejdlöst med rotskott genom markväv och singel. Detta ser ändå lindrigt ut men nu har flera år gått och spaljén är nästan helt igenväxt mitt under sommaren. Så växter måste flytta.

                  Här kommer några av växterna som vi var dumma att plantera här.
                     Klematisen 'Paul Farges', en småblommig och mycket tålig sort.

'My Angel'
 

                                            Ovan, den lila Viticellaklematisen.


Så honungsrosorna - de är mycket vackra, doftar underbart, älskas av löss som älskas av nyckelpigor.
 
 
 
Även bin älskar dem, det brukar surra väldigt intensivt under några dagar när de hälsar på.
 
...men trots allt det så står de på fel plats.
I sommar får vi se om vi kan flytta honungsrosorna och om de överlever.
Den som lever får se/God natt, Eva-Lotta

3 kommentarer:

 1. Det är väldigt synd att ivern att informera kunder om en växts (invasiva) växtkraft ofta överskuggas av ivern att sälja :( Det är så vackert tänkt, gjort och med kanske bara en ros och en inte lika kraftigväxande vit klematis så hade du inte behövt att gräva om redan nu:( Vilket slöseri med din energi. Lycka till med omflyttningen men du ska veta att jag tycker att det ser makalöst vackert ut nu också, dina röda spaljeer inte minst :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Jättevackra spaljeer !Jag ska köpa mig en Paul farges "summer snow" Just bara för att jag har hört att den har sådan växtkraft...vem drömmer inte om stora dignande klätterrosor men det är klart det ska ju vara på rätt plats...Synd att du måste flytta några av dem...men det är ju långt ifrån alltid det blir som man hade tänkt sig ;)

  Ha det så bra !
  Elisabeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja köp den vita klematisen, den är starkväxande , grymt tålig men blommar rätt sent så det är bra att kombinera den med något som blommar tidigare under sommaren/Eva-Lotta

   Radera